Sağlık Bakanlığı'ndan Denetim Derneği başkanı Ergüven'e soruşturma

Haber Giriş : 28 Mayıs 2007 15:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

-DENETDE Genel Başkanı Atılay Ergüven hakkında, çalıştığı Sağlık Bakanlığı Teftiş Kurulu tarafından soruşturma açıldı. Daha önce kapatılmaması için savaştığı Teştif Kurulu tarafından açılan soruşmanın gerekçesi de odasında bulunmaması oldu.

Devlet Denetim Elemanları Derneği (DENETDE) Genel Başkanı Atılay Ergüven hakkında, çalıştığı Sağlık Bakanlığı Teftiş Kurulu tarafından soruşturma açıldı. Daha önce kapatılmaması için mücadele verdiği Teftiş Kurulu tarafından hakkında açılan soruşmanın gerekçesi de odasında bulunmaması oldu.

ANKA Ajansı'nın edindiği bilgiye göre, Ergüven kaldırılmasına engel olduğu ve görev yaptığı Sağlık Bakanlığı Teftiş Kurulu tarafından açılan soruşturmaya muhatap oldu. Ergüven için ?Evrak vermek için kurulda odasında aranıp bulunamadığı, telefonla yapılan araştırmada DENETDE'ye gittiğinin öğrenildiği" gerekçesiyle soruşturma açıldı.

BAŞKAN VEKİLİ TUTANAK TUTTU

Söz konusu olayın Teftiş Kurulu Başkan Vekili Muhammed Gedik ve Yardımcısı Haydar Mezarcı tarafından tutanağa bağlandığı öğrenildi. Ayrıca Ergüven'in işe gitmediği, DENETDE'ye gittiği yönündeki iddiaları içeren isimsiz bir mektubun da Sağlık Bakanı Recep Akdağ'a verildiği öğrenildi. Öte yandan, Hüseyin Samur ve Ayşe Türkmenoğlu isimli iki müfettiş de söz konusu iddia kapsamında Ergüven hakkında soruşturma yapılmasını onayladı.

Sağlık Bakanlığı Başmüfettişi olarak görev yapan DENETDE Genel Başkanı Atılay Ergüven, 2000 yılından beri DENETDE'nin Genel Başkanlığını yürütüyor. Ergüven 57'inci koalisyon hükümeti döneminde 2000-2002 yılları arasında yolsuzlukları, özellikle de kamu bankalarındaki kredi yolsuzluklarını gündeme taşımıştı.

Banka Genel Müdürlerinin ?Bankacılık Sırlarını deşifre ettiği" şeklindeki suç duyuruları üzerine Ankara 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanan ve beraat eden Ergüven, ileri sürdüğü yolsuzluk iddiaları üzerine üst düzey yöneticilerin milyarlarca liralık tazminat davalarını da kazanmıştı.

TEFTİŞ KURULLARININ KALDIRILMASINA KARŞI MÜCADELE VERDİ

DENETDE Genel Başkanı Ergüven, kamu reformu kapsamında AKP Hükümeti'nin teftiş kurullarını kaldırmasını öngören tasarının yürüttüğü temaslar ve sivil toplum örgütlerinin desteğiyle engellemişti. Ergüven, bu süreçte Cumhurbaşkanı Sezer'e geniş bir heyetle giderek yasanın vetosu yönünde talepte bulunmuştu. Cumhurbaşkanı Sezer de, kamu yönetimi temel yasası diye bilinen yasa tasarısını veto ederek TBMM'ye göndermiş, hükümet de söz konusu yasa tasarısını bir daha gündeme almamıştı.

Ergüven ayrıca, 2005 yılında teftişi ?terör? olarak nitelendirdiği söylemleri nedeniyle Ulaştırma Eski Bakanı Binali Yıldırım'a müfettişler adına açtığı davayı da kazanmıştı. Bu dava nedeniyle Bakan Yıldırım, 2 bin YTL tazminata mahkum olmuştu.

Ergüven, 13 Mayıs 2007 tarihinde Devlet Denetim Elemanları Derneği'nde yaptığı açıklamada, siyasi partilere ve liderlere, yolsuzluğa bulaşan, hakkında mahkumiyet kararı bulunan isimlerin aday yapılmaması yönünde çağrıda bulunmuştu. Ergüven, ayrıca yolsuzlukların ihbar edileceği yolsuzluk ihbar hattı kurduklarını duyurmuştu.(ANKA)

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber